Omeleta se sýrem a šunkou (4 P)
Ingredience:
Slepičí vejce (8 ks), 30 % plátkový sýr (4 pl.), kvalitní šunka (4 pl.).
Postup přípravy:
Vejce umícháme v misce a krátce prošleháme metličkou nebo vidličkou. Pečeme na teflonové pánvi. Po otočení poklademe omeletu sýrem a šunkou, přehneme a necháme roztéct. Podáváme se zeleninovým salátem a kouskem pečiva.
Omeleta s paprikou (4 P)
Ingredience:
Slepičí vejce (8 ks), čerstvé mléko (80 ml), cibule (4 ks), červená paprika (600 g), olivový olej (4 PL).
Postup přípravy:
Vejce rozkvedláme s mlékem. Cibuli i papriku nakrájíme na malé kostičky. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou másla a na tuku krátce osmahneme cibuli s paprikou. Přidáme rozkvedlaná vejce a necháme 2-4 minuty ztuhnout. Pak omeletu obrátíme a osmažíme dozlatova. Podáváme s kouskem pečiva.
Špenátový koláč s vejcem a brokolicí (8 P)
Ingredience:
Brokolice (půlka), míchaná vejce (8 ks), cibule (1 ks), česnek (2 stroužky), listový špenát (2 šálky), celozrnná špaldová mouka (1 šálek), 30 % plátkový sýr (1 balíček), kypřící prášek do pečiva (1 balíček), přepuštěné máslo (1 PL), sůl, pepř.
Postup přípravy:
Brokolici rozebereme na menší růžičky a uvaříme je v horké vodě. Doba vaření je cca 15 minut. Mezitím si na přepuštěném másle osmažíme cibuli, přidáme špenát a podlijeme vodou. Necháme asi deset minut dusit, potom přidáme česnek. Připravenou směs necháme zchladnout. Vajíčka rozšleháme, přidáme ochlazenou směs. Do směsi vsypeme mouku s kypřícím práškem a nastrouhaný sýr. Uvařenou brokolici přidáme do směsi a promícháme. Nakonec osolíme a opepříme. Formu si vymažeme přepuštěným máslem, vše do ní nalijeme a pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Salát z červené řepy a vejcem (4 P)
Ingredience:
Hrášek (40 g), bílý jogurt (max. 4,2 % tuku) (120 g), hořčice (4 ČL), slepičí vejce (4 ks), červená řepa (120 g), extra panenský olivový olej, citronová šťáva.
Postup přípravy:
Červenou řepu uvaříme do měkka. Po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na kousky. Hrášek 2 minuty podusíme. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kousky. Vše smícháme a spojíme pomocí jogurtu nebo zakysané smetany. Nakonec dochutíme hořčicí, citronovou šťávou a zakápneme olejem.
Salát s vajíčkem a zálivkou z jogurtu (1 P)
Ingredience:
Vejce (1 ks), ledový salát (120 g), rukola (100g), mrkev (50 g), bílý jogurt (max. 4,2 % tuku) (150 g), kopr, sůl, pepř.
Postup přípravy:
Slepičí vejce uvaříme natvrdo. Ledový salát a rukolu omyjeme a natrháme na menší kousky. Mrkev očistíme a nastrouháme. Salát smícháme s jogurtovou zálivkou a nasekaným koprem. Osolíme a opepříme. Přidáme vejce a podáváme s pečivem.