Pomazánky


Na celozrnné pečivo nebo třeba jako dip k zeleninovým špalíčkům na párty.

Hodí se při spoustě příležitostí. Krémové z tofu jsou skvělé jako dipy k pečeným bramborům nakrájeným na měsíčky. Ty s pečenou zeleninou jsou vynikající pro své aroma - pečená zelenina je mnohem chutnější a aromatičtější než zelenina vařená či dušená. Využívejte luštěnin, které jsou bohaté na bílkoviny, anebo sezónních superpotravin jako je např. červená řepa.

Dýňová pomazánka s vlašskými ořechy (6 P)

Ingredience:

Dýně hokaido (250 g), vlašské ořechy (50 g), olivový olej (3 PL), sůl, bílý pepř.

Postup přípravy:

Očištěnou dýni zbavenou semínek nakrájíme na větší kusy, osolíme, přidáme olej a pečeme cca 40 minut při 180 °C. Vlašské ořechy krátce opražíme na sucho. Vše rozmixujeme dohladka.

Veganská Budapešť (6 P)

Ingredience:

Bílé tofu (200 g), cibule (60 g), česnek (3 stroužky), extra panenský olivový olej (3 PL), sladká paprika (1 PL), sójová smetana (30 ml), lahůdkové droždí (1 PL), sůl.

Postup přípravy:

Na pánev dáme olej (a také maličko másla, aby se olej nepřepaloval) a dozlatova na něm osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přisypeme lžíci papriky, rozmícháme a vypneme plotýnku. Rozmixujeme tofu se sójovou smetanou a přidáme obsah pánve. Osolíme, ochutíme lahůdkovým droždím a rozmixujeme do hladkého krému.

Krůtí pomazánka (4 P)

Ingredience:

Krůtí prsa (vařená/pečená) (200 g), hořčice (15 g), polotučný tvaroh (2 PL), citronová šťáva, jarní cibulka, sůl, pepř.

Postup přípravy:

Maso vložíme do nožového mixéru a krátce pomixujeme. Poté dochutíme solí, pepřem, promícháme s najemno nasekanou cibulkou a přidáme pár kapek citronové šťávy. Na závěr zamícháme ještě hořčici na dochucení a tvaroh na zjemnění.

Pomazánka z červené řepy I (4 P)

Ingredience:

Červená řepa (400 g), jablko (400 g), polotučný tvaroh (400 g), česnek (4 stroužky), sůl.

Postup přípravy:

Jemně nastrouhanou červenou řepu smícháme s nastrouhaným jablkem. Přimícháme prolisovaný česnek a vmícháme tvaroh. Lehce osolíme.

Pomazánka z červené řepy II (6 P)

Ingredience:

Červená řepa (150 g), konopná semínka (50 g), cizrna z plechovky (50 g),  med (1 PL), citronová šťáva (1 PL), sůl.

Postup přípravy:

Řepu zabalenou do alobalu upečeme doměkka (cca 1 hodinu). Cizrnu pořádně scedíme. Všechny suroviny rozmixujeme do hladkého krému a ochutíme.

Tuňáková pomazánka se sušenými rajčátky (4 P)

Ingredience:

Tuňák ve vlastní šťávě (400 g), hořčice (4 ČL), bílý jogurt (max. 4,2 % tuku) (4 ČL), oregano, tymián, sůl, pepř, citronová šťáva, sušená rajčata.

Postup přípravy:

Tuňáka necháme okapat, smícháme s hořčicí a jogurtem. Přidáme nasekané bylinky (oregano, tymián). Zakápneme trochou citronové šťávy, osolíme a opepříme dle chuti. Na závěr přimícháme sušená rajčata pokrájená na malé kousky (množství dle chuti).

Mrkvová pomazánka s tofu (4 P)

Ingredience:

Mrkev (640 g), tofu (240 g), sójová omáčka (8 ČL), kurkuma.

Postup přípravy:

Mrkev nahrubo nastrouháme a krátce podusíme. Po vychladnutí přidáme najemno nastrouhané tofu, sójovou omáčku nebo sójovou smetanu (případně kysanou specialitu Sojade), koření a promícháme.

Mrkvová pomazánka s křenem (4 P)

Ingredience:

Slepičí vejce uvařené natvrdo (80 g), jogurt bílý (max. 4,2 % tuku) (200 g), mrkev (4 ks), cibule (80 g), křen, citronová šťáva, sůl.

Postup přípravy:

Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, v misce zakápneme citrónovou šťávou, osolíme, přidáme bílý jogurt a rozmačkané vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaný křen a promícháme.

Pomazánka z avokáda I (4 P)

Ingredience:

Avokádo (120 g), lučina (200 g), mrkev (800 g).

Postup přípravy:

Lučinu umixujeme s avokádem, namažeme na chléb, podáváme s mrkví nakrájenou na proužky.

Pomazánka z avokáda II (6 P)

Ingredience:

Avokádo (1 ks, asi 200 g), čerstvý sýr (lučina, žervé, ricotta) (250 g), česnek (1/2 stroužku), citronová šťáva, sůl, pepř, chilli.

Postup přípravy:

Avokádo rozřízneme podélně a rozloupneme. Půlky avokáda vydlabeme do misky a rozmačkáme s ostatními přísadami a kořením.

Fazolová pomazánka s červenou řepou (4 P)

Ingredience:

Fazole (160 g), červená řepa (80 g), dýňová semínka (40 g), polotučný tvaroh (120 g), křen, sůl.

Postup přípravy:

Uvařené fazole (ledvina) umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme společně s dýňovými semínky, přidáme tvaroh, nastrouhanou červenou řepu, sůl, křen a dobře vymícháme.

Konopný hummus (6 P)

Ingredience:

Sterilovaná cizrna (200 g) + nálev (6 PL), konopná semínka (50 g), tahini (2 PL), extra panenský olivový olej (50 ml), citronová šťáva (3 PL), česnek (1 stroužek), římský kmín (1 ČL), sůl.

Postup přípravy:

Všechny suroviny rozmixujeme do hladkého krému. Osolíme, a nakonec pokapeme trochou olivového oleje.